Network Menu

Zürich

DSC02820Zürich – en liten storstad

 

Zürich är den största staden i Schweiz med runt 400.000 invånare och är huvudstaden i kantonen med samma namn. I Zürich med omnejd bor runt 1.1 miljoner personer och staden är Schweiz viktigaste ekonomiska, vetenskapliga och sociala centrum. Sedan flera år tillbaka anses Zürich ligga i toppen i världen vad gäller livskvalitet och samt ha de högsta levnadsomkostnaderna.

Järnvägsstationen i Zürich, den största i Schweiz, och flygplatsen gör Zürich till en kontinental knutpunkt. Ett stort antal stora banker och försäkringsbolag gör Zürich till Schweiz största finanscentrum och bidrar till att staden trots att den är relativt liten räknas som en världsstad.

Staden är ett populärt resmål för samtida konst och shopping. Betydelsefulla konstverk visas på Kunsthaus och Rietberg-museet. De som betraktar shopping som konst kan slipa på sin förmåga längs med Bahnhofstrasse och Niederdorf. Chagalls målade glasfönster i Fraumünster är häpnadsväckande. Zürichs 500 klubbar och barer, inklusive flera i simbassänger, pulserar med liv ända in på småtimmarna. Den här staden vid Zürichsjön har utmärkta allmänna färdmedel och ett hyrcykelsystem som är gratis.

Längs med Zürichsjöns västra sida finns en flera kilometer lång strandpromenad som mynnar ut i en stor park. Det är en underbart lugn oas mitt i stadens hjärta, och här samlas folk för att umgås, sola, vila, ha picknick och bada. Runda gubbar i vita förkläden lockar med sorbet i sina glassvagnar, en grupp äldre män spelar folkmusik från Balkan på sina dragspel och sorlet från människorna blandas med ljudet av vågornas kluckande. Det är relativt billigt att åka båt på sjön, och det finns många olika rundturer att välja mellan. Köp med dig picknick, sitt på taket och njut av vinden i håret.

 

Tack vare Alfred Escher

Zürich kom enligt legenden till under romarnas tid. Först på 1200- och 1300-talet började staden tack vare textilindustrierna att bli riktigt välmående ekonomiskt. Humanisten Huldrych Zwingli var initiativtagare till reformationen i Schweiz och förvandlade på 1500-talet Zürich till en spännande stad genom att dra till sig studenter, intellektuella och nytänkare.

I slutet på 1800-talet började staden inta positionen som landets viktigaste ekonomiska centrum. Detta tack vare kanslern Alfred Escher, som såg till att turism, industrier och näringsliv gick på högvarv. Tack vare den strikta neutraliteten under andra världskriget etablerades Zürich som en av världens ledande finansiella medelpunkter.